29 juni 2012

HD - Höftledsdysplasi

Jag tycker det är viktigt att hälsotesta sina hundar för att se om dom är friska och även så man får någon koll på vilka gener avelsdjuren för vidare. Därför kommer jag nu ett par dagar framåt att göra några inlägg med information om de vanligaste hälsoundersökningarna man gör på Staffen.




Informationen är hämtad från SKK´s häfte Information om röntgenkontroll av leder hos hund.

Höfter som dom ska se ut. Avlästa som A.
Lårbenshuvudet ligger i skålen och skålen sluter tätt runt huvudet.
En hund med grava HD fel.
Lårbenshuvudet ligger inte i
skålen på någon av sidorna.
Man kan ganska lätt
även se hur grunda skålarna
är på denna hund jämfört
med den ovan.



Höftledsdysplasi är en felaktig utveckling av höftleden och en relativt vanlig skelettrubbning hos många hundraser. Anlaget till sjukdomen är medfött, men rubbningen i ledens utveckling äger rum under hundens uppväxttid. Först när skelettet vuxit färdigt kan man med god säkerhet bedöma höftledernas utseende med hjälp av röntgen. Röntgen undersökning för officiell bedömning och registrering hos SKK sker efter 12 respektive 18 månaders ålder beroende på ras. Röntgenbilder av hundar med misstänkta ledfel kan avläsas från 6 månaders ålder. Denna tidiga avläsning görs dock enbart för att hundar med eventuella grava fel ska få en adekvat behandling av veterinär och besparas onödigt lidande.




Hos både människa och hund har konstaterats att slapphet (subluxationstendens) mellan lårbenshuvud och lårskål hos unga individer kan bidra till utvecklingen av HD. Av denna anledning måste samtliga hundar medicineras före undersökningen så att de är tillräckligt avslappnade vid röntgen tillfället. Hundar med kvarvarande muskeltonus har förmåga att "gömma" denna subluxationstendens och därmed ge sken av att ha bättre höftledsstatus.




Gradering
Gradering av höftledsstatus sker enligt normer fastställda av FCI. Normerna bygger på dels passform mellan lårbenshuvud och lårskål, dels på djupet av lårskålen dvs. hur djupt lårbenshuvudet ligger inne i lårskålen. Lederna graderas i 5 grupper.



A Normala höftleder grad A
B Normala höftleder grad B
C Lindrig dysplasi
D Måttlig dysplasi
E höggradig dysplasi

Röntgen undersökning kan aldrig bli en exakt metod för fastställande av en hunds höftledsstatus. För djurägarnas skull och för att undvika att hundar felaktigt klassas som dysplastiska är därför målsättningen att i tveksamma fall hellre fria än fälla.





Texten och bilderna hittade jag på kennel Stop'n'Stares hemsida. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar