2 nov. 2012

Ungdomsläger Bevakning

I början av veckan var jag på ungdomsläger på F21 i Luleå. Ämnet var Bevakning. Alltså hundar som används i det militära för att upptäcka fiender i skogen, genom ljud, luftburen och markbundens lukt. Privata outbildade hundar var intte välkomna så Palten fick stanna hemma med "morfar".


Istället fick vi låna färdigutbildade tjänstehundar, just för att man skulle få känna på den typen av hund. Jag måste säga att det är STOR skillnad på en sällskapshund och en tjänstehund. Tjänstehundarna var i princip alltid uppe i varv och gick 0-100 på ett ögonblick.

Det första man fick lära sig var att leka med hundarna. Framför allt att starta och stoppa en lek, samt att få loss leksakerna från hundarna. Vilket va lättare sagt än gjort vissa gånger :)


Strax efter det fick vi prova träna "påvis". Alltså när hunden hittat buset, så ska dom även "dra iväg" med föraren för att visa var den hört/känt lukten av buset. Det blir en otrolig fart på hundarna när man säger "Visa" till dom, då är det bara figgen som gäller för dom.




Sedan var det dags för "signalövning". Då man lär hunden själva kommandona för när det är dags att patrullera. Signalerna bestog av att man satte hunden utefter stigen, hukade sig själv, kopplade om till icke-stryp  och till sist sa man "Pass på". Genast så spetsade dom öronen efter busen.

Under en bra övning så skulle hunden dra iväg ca 90 grader, under en minut efter signalerna och då göra ett påvis för att till slut komma till figgen i skogen som hade en tokrolig lek till hunden :)


Vi fick även prova på att träna lite lydnad (främst linförighet) under ett pass, dessutom la vi ett spår också. Under hela lägret var vi två elever som fick ansvara för en hund, vilket innebar rastning, matning, aktivering osv så det var fullt upp hela dagarna.

De bilder jag tänkte använda var inte så lätta att få tag på, så jag få lägga upp dom senare när jag har dom. Ni få hålla till godo med dessa, som jag lånat :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar