9 apr. 2012

Balans och stabilitetsträning

Idag när vi var på väg till mamma så mötte vi Cornie och Malin på skolgården. Då passade jag på att få lite fotohjälp. Ibland när jag och Palten passerar skolgården så brukar vi passa på att träna lite balans och koordinationsövningar.



















"God balans och stabilitet är en förutsättning för minskad skaderisk och optimal prestation inom de flesta hundsporter, men tyvärr så glöms ofta denna typ av träning bort. När en hund påbörjar nya träningsmoment kan rörelserna ofta vara obalanserade, vilket medför att vissa muskelgrupper aktiveras kraftigt medan andra är inaktiva. En ojämn muskelaktivering påverkar rörligheten, balansen, stabiliteten och koordinationen negativt.
     
Vid balans och stabilitetsträning aktiveras framförallt de stabiliserande musklerna, men vid träning av balans tränas även balansorganen. En dåligt balanserad hund kan alltså ha problem med de stabiliserande musklerna, men också med balansorganen och koordinationen. Vid dålig balans och koordination tvingas hunden att öka spänningsgraden i muskulaturen, vilket ger minskad rörlighet och sämre teknik.


Vid stabilitetsträning stärks lednära, ofta mindre muskler som har en viktig funktion vid stabilisering av skelettet och leder. Även buk och ryggmuskulatur har en stabiliserande funktion. Om hunden är svag i de stabiliserande musklerna måste de "stora" muskelgrupperna, som egentligen arbetar med att utföra rörelser, kompensera för detta och även verka stabiliserande. Det kan ge muskulära problem i form av överansträngning, spända muskler, smärtande triggerpunkter och muskelknutor."


Hittade texten hos:  
http://www.piashundhalsa.se/Nyheter.html

2 kommentarer: