18 okt. 2012

Pudel

En ras jag länge tyckt om är faktiskt Pudeln. Har inte träffat så många men det sägs att den är lättlärd och har ändå inte så stort aktivitetsbehov. En bra sällskapshund helst enkelt :) Plus att den finns i 4 olika storlekar.




  • Stor: 45 - 60 cm 
  • Mellan: 35 - 45 cm
  • Dvärg: 28 - 35 cm
  • Toy: 24 - 28 cm

Ett problem däremot är ju pälsen som kräver en del, såhär står det på skk's hemsida:

Rasen fäller inte, vilket är praktiskt. Utställningsfrisyrerna kräver mycket klippning, borstning och badning men ger också lön för mödan. De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60

Hemmafrisyrerna kräver inte lika mycket arbete och man kan lära sig att göra det själv. Det finns t.ex. lamm- och terrierklippning. Vill man ha en riktigt lättskött hund så kan man kortklippa den helt. 

Gemensamt för alla frisyrer är att nos och tassar behöver maskinklippas ca var 6:e vecka. Den kan badas så ofta det behövs. 


Men Pudeln är inte bara utseende. Den är även en agilityhund av rang, liksom framgångsrik lydnads- och brukshund. En pudel hänger med på allt. De två första hundarna av icke-bruksras som blev bruksprovschampions var faktiskt pudlar, en stor och en mellan.


I övrigt så är pudeln glad, positiv, vänlig, social, humoristisk, livlig och energisk, samt lättfostrad och följsam. Den är lekfull och snabbtänkt. Den lär sig snabbt att manipulera sin ägare om man inte ser upp. Den är mer en familje- än en enmanshund och trivs utmärkt med andra djur. Den ska aldrig vara aggressiv eller misstänksam. Den är ingen ras som kan lämnas mycket ensam, därtill är den alltför beroende av människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar